Over Ons

Ons erfgoed en ons heden

Carrozzeria Coggiola is een carrosseriebedrijf voor de automobielindustrie en de luchtvaart in Turijn, met een onbeperkte vergunning voor de productie van auto’s. Ze zijn actief sinds 1966. Het was in dat jaar dat deze koetswerkbouwer werd opgericht door de Italiaanse ontwerper Sergio Coggiola (1928-1989). Hij was een persoon wiens talent voor auto-ontwerp in de 14 jaar dienst bij Carrozzeria Ghia als tekenaar en als hoofd van de technische afdeling, steeds verder is gegroeid.

In 1969 begint Sergio Coggiola een samenwerking met het Zweedse Saab. Een lange, professionele relatie die zeer interessante resultaten oplevert, zowel op vlak van serieproductie (Saab Sonet III en Saab 9000) als voor de bouw van prototypes (zoals de Saab 98 Combi Coupe). In 1970 werkte Coggiola naast zijn samenwerking met Saab ook voor andere klanten, vooral voor het ontwerpen van prototypes. Zo werden de prototypes voor de Lancia Fulvia, Volvo P1800 en Pontiac Grand Prix geboren. De daaropvolgende jaren waren vol van activiteit, met de creatie van prototypes zoals de Citroën Visa convertible en vele andere creaties die gebaseerd zijn op Audi.

Het Renault-prototype met de naam Mégane dateert uit 1988 en zal een paar jaar later zijn naam geven aan één van de best verkopende modellen van het Franse bedrijf. Hetzelfde geldt voor het prototype van de Scénic twee jaar later. Eén van de bijzonderheden van de carrosserieën van Coggiola was het bestuderen ervan als functie van parameters met betrekking tot veiligheid en torsiestijfheid. De jaren negentig werden gekenmerkt door intensief werk, zelfs na het overlijden van de oprichter. Er was de geboorte van prototypes voor verschillende merken (Fiat, Lancia, Opel, enz.) en de productie van individuele voertuigen, speciaal besteld door klanten als éénmalige auto’s, waaronder de Bentley B2 en B3 coupés en convertibles.

Er zijn ook experimenten geweest voor Mercedes-Benz, zoals het beroemde modulaire prototype van de VRC: een auto met een afneembaar en vervangbaar dak, met een andere vorm om het type carrosserie te laten variëren terwijl dezelfde auto behouden blijft. In hetzelfde decennium werden ook prototypes gemaakt voor “nobele” merken zoals Bentley en Aston Martin. De jaren 2000 waren ook zeer productief: het T-Rex prototype, een zeer grote SUV gebaseerd op een Hummer-chassis, was belangrijk, net zoals het Toyota 735N-prototype, een soort minibus met een zeer geprofileerd dak.

In 2008 besloot Rosario Falsone, bekend als “Saro”, het bedrijf Carrozzeria Coggiola over te nemen, dat intussen in ernstige economische problemen verkeerde.

In 2020 neemt ETIOCA de groep over en besluit zijn middelen en activa te herconfigureren in een nieuwe structuur die is gericht op onderzoek, technische ontwikkeling en engineering.

Het eerste project van deze nieuwe richting is het onderzoek en de ontwikkeling van het ontwerp, de technologie en de geïntegreerde systemen van de ETIOCA-taxi.

nl_NL_formal