Successverhalen

De Photogallery, die een zorgvuldige selectie bevat van een aantal van de belangrijkste auto’s, waaronder prototypes, conceptauto’s en voertuigen in reguliere productie, aan wiens ontwerp Coggiola op verschillende manieren heeft bijgedragen in de loop van meer dan 50 jaren activiteit. Startend met de Saab Sonet III in 1970 tot aan de Maserati MC 2020 in 2020.

1956 - Saab Sonett III

Credits: Liftarn
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
1956 - Saab Sonett III
De Saab Sonet werd geproduceerd tussen 1955 en 1957 en opnieuw tussen 1966 en 1974. Het eerste prototype, dat nu bekend staat als de Sonet I, is een lichtgewicht roadster-racer met twee zitplaatsen die tien jaar later is geëvolueerd tot de commercieel verspreide Sonet-modellen II, V4 en III. Het herontwerp van de Sonet V4 in 1970, genaamd de Sonet III, werd gedaan door Sergio Coggiola. De scharnierende achterruit heeft de II/V4-achterklep van de Sonet vervangen. Met het mandaat voor een „bulge-less” motorkap evolueerde de opening van het motorcompartiment naar een klein pop-uppaneel aan de voorkant, wat resulteert in een beperktere toegang dan in de Sonet V4. Bij uitgebreide motorwerkzaamheden moest het volledige voorste gedeelte van de motorkap worden verwijderd.
1969 - Pontiac CF-428 Farago
1969 - Pontiac CF-428 Farago
In 1969 werd Carrozzeria Coggiola gevraagd om een “éénmalig stuk” te bouwen op basis van het Pontiac Grand Prix chassis. Het was een vraag van een klant uit de Verenigde Staten die had geprofiteerd van het advies van ingenieur Paul Farago. Coggiola heeft de CF 428 gecreëerd op basis van een ergernis van het formele concept dat typerend is voor de Amerikaanse productie van die jaren: een lange motorkap en een korte achterkant. In de initialen van deze auto staat de C van Coggiola, de F van Farago en 428 was het aantal pk dat verwacht werd met het gebruik van een 7,5 liter motor ter vervanging van de oorspronkelijke motor. Om economische redenen moest Coggiola het volledige mechanische deel intact houden, het chassis en de onderkant van de carrosserie tot een minimum beperken en de standaard lichten en ramen van de auto gebruiken.
1987 - Lamborghini Portofino
1987 - Lamborghini Portofino
In 1986 ontwierp Kevin Verduyn een conceptauto voor Chrysler, de Navajo. Het concept ging nooit verder dan het stadium van het kleimodel, maar toen Chrysler in 1987 Automobili Lamborghini verwierf, kreeg het ontwerp opnieuw de aandacht en met een paar kleine tweaks werd het de Portofino. De Portofino, een volledig functionele vierdeurs sportsedan met vier zitplaatsen, werd door Coggiola gebouwd op een verlengd Jalpa-chassis, waardoor de auto een middenmotor met achterwielaandrijving heeft. Het interessantste kenmerk van de Portofino was de dubbele schaardeuren, die een passagierscompartiment zonder pilaren omsloten. De voorste deuren draaiden naar voren, zoals in de Lamborghini Countach. De achterste deuren waren ook schaarstijl, maar draaiden naar achteren. Het logo op de motorkap bevatte de stier van Lamborghini in de Pentastar van Chrysler. Hoewel de Portofino een soort concept was en het Chrysler-eigenaarschap van Lamborghini niet zou overleven, zou het ontwerp van het concept Chrysler-auto's de komende twintig jaar beïnvloeden. Het brede lage uiterlijk en het open interieur zouden het kenmerk worden van de Chrysler-voertuigen met de linker carrosserie en hun ontwerpstandaard “cab-forward”.
1991 - Mercedes C112

Credits: Detectandpreserve
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
1991 - Mercedes C112
Op de autoshow van Frankfurt in 1991 presenteerde Mercedes-Benz de C112, een echte tweezits supercar die meer dan 300 km/uur kon rijden Het beheer van dit project werd toevertrouwd aan de afdeling "DAS", een elite-afdeling die in 1989 werd opgericht voor geavanceerde ontwerpprojecten met als missie het verkennen van nieuwe paden op vlak van mobiliteit en design. Volgens de meest elementaire Mercedes-ideologie moest de C112, ondanks de superieure prestaties, beheersbaar, veilig en comfortabel zijn. Aan het hoofd van het project stond Karl Leschke die samen met zijn team de sculpturale vormen van de Mercedes-Benz C112 definieerde: een pure en architectonische vorm, die langs de zijkanten en aan de achterzijde nauwgezet is gebeeldhouwd. De carrosserie werd in Turijn door Coggiola gebouwd op een chassis dat door Mercedes-Benz werd geleverd. Een stilistisch concept dat ook wordt onderstreept door de bijzondere vleugeldeuren, die doen terugdenken aan de legendarische 300 SL Gullwing: de meest iconische sportwagen van het merk.
1994 - Bentley B3
1994 - Bentley B3
De Bentley B3 werd in opdracht van de Sultan van Brunei en zijn broer Prince Jeffrei ontworpen door Pininfarina. De auto is een Bentley Continential R met een nieuwe carrosserie. Twaalf auto's, twee in 1994 en tien in 1995, werden in totaal door Coggiola geproduceerd.
2008 - Ferrari SP1

Credits: massa0830
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2008 - Ferrari SP1
The F430-based Ferrari SP1 (Special Project Number 1), was the first one-off special produced by the Ferrari Portfolio Coachbuilding Programme. The body was designed by former Pininfarina designer Leonardo Fioravanti, at the behest of Junichiro Hiramatsu, a Japanese businessman who was the former president of the Ferrari Club of Japan and an avid collector, and manufactured by Coggiola in 2008. The collector wanted it to be designed specifically by Fioravanti, given his love for the Italian designer’s F100 prototype. The SP1 features sleek dynamic lines that run along the entire length of the car and a rounded rear-end. The front adopts single circular headlights.
2008 - Ferrari SP1

Credits: Ian Leech
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2009 - Ferrari 599XX
Op de Geneva Motor Show in 2009 onthulde Ferrari de track-only iteratie van de 599 GTB, de zogenaamde 599XX. Ontworpen door Ferrari's Formula-One ingenieurs en geproduceerd door Coggiola, heeft de auto veel veranderingen ten opzichte van de standaard auto om hem slagvaardiger en responsiever te maken op een racecircuit. Tot de verbeteringen aan het exterieur behoren twee vleugeltjes op de C-stijlen voor een betere neerwaartse kracht, een geventileerde motorkap voor een betere koeling van de motor, donkere lexan achterlichten, een achterspoiler van koolstofvezel die helpt met de neerwaartse kracht. Er is ook een grote diffuser achteraan voor een betere luchtstroom onder de carrosserie, trekhaken aan de voor- en achterkant, extra kanalen voor een betere koeling, een minimalistisch interieur met racezitjes, en een LCD-display achter het stuurwiel ter vervanging van alle analoge meters alsook een rolkooi en lexan schuiframen. De auto heeft ook twee ventilatoren die zich in de kofferbak bevonden en die werkten om de auto op de grond te houden. Ze stoppen met werken bij snelheden tot 249 km/h, een snelheid waarbij de auto geen extra neerwaartse kracht nodig heeft.
2011 - Porsche 918 RSR

Credits: Norbert Aepli
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
2011 - Porsche 918 RSR
Geïnspireerd door de traditie van de klassieke Porsche endurance auto's, werd het ontwerp geïnspireerd door de postmodernistische filosofie "vorm volgt functie". In de RSR 918 worden de elegante lijnen gedomineerd door de geaccentueerde wielkasten, de dynamische luchtinlaten en het indrukwekkende passagierscompartiment. De zichtbare ventilator tussen de luchtinlaatsteunen en de achterspoiler met afmetingen van deze van de RS Spyder onderstrepen de functie van deze auto, als reizend laboratorium, nog verder. De nieuwe ‘liquid metal chrome blue’ kleur accentueert de gebeeldhouwde vormen, terwijl de typische oranje kleur van hybride Porsches op de remklauwen en langsstroken op de carrosserie een vleugje kleurige levendigheid toevoegt. De technologie uit competities overheerst ook in de structuur van de bijzonder lichte monocoque, in plastic materiaal versterkt met koolstofvezel, bestand tegen torsie.
2010 - Porsche 918 Spyder

Credits: David Villarreal Fernández
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2010 - Porsche 918 Spyder
De Porsche 918 Spyder is een hybride plug-in hypercar met een beperkte productie en een middenmotor. De volledige auto werd ontworpen rond de hybride aandrijving. De 918 Spyder toont daarmee het potentieel van de hybride aandrijving in een mate die nog nooit eerder is gezien: de parallelle verbetering van zowel efficiency als prestaties zonder dat het ene ten koste gaat van de andere. De auto onthult zijn nauwe banden met de motorsport op verschillende manieren. Deze is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd door Porsche-ingenieurs die racewagens bouwen, in samenwerking met Coggiola en andere specialisten op vlak van serieproductie. De 918 Spyder maakt gebruik van de beste state-of-the-art technologieën, die rechtstreeks uit motor racing afkomstig zijn, om zijn topprestaties te bereiken. De volledige lastdragende structuur is gemaakt van met koolstofvezel versterkt polymeer (CFRP) voor extreme torsiestijfheid. Extra botsingselementen aan de voor- en achterkant absorberen en verminderen de energie van een botsing.
2011 - Alfa Romeo 4C

Credits: Autoviva
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2011 - Alfa Romeo 4C
De Alfa Romeo 4C Concept is een tweezits coupé met achterwielaandrijving die gebruik maakt van technologieën en materialen die zijn afgeleid van de 8C Competitzione. Dit zijn carbon, aluminium, achterwielaandrijving en technologieën van de nieuwste Alfa Romeo-modellen, maar die grondig zijn doorontwikkeld om de sportieve aantrekkingskracht van de nieuwe auto te verhogen. Gebouwd in Modena, de geboorteplaats van 's werelds beroemdste sportwagens, integreert het productieproces van de Alfa 4C de designrollen van Alfa Romeo en de productiefuncties van Maserati met de technische en technologische bijdrage van Italiaanse toonaangevende leiders in de onderdelen industrie voor hoogwaardige sportwagens. Het chassis bestaat uit een centrale koolstofvezel kuip, met aluminium subframes vooraan en achteraan.
2012 - Porsche Sport Turismo

Credits: Ben from LONDON, United Kingdom
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2012 - Porsche Sport Turismo
De Porsche Sport Turismo verenigt de hybride aandrijving van de volgende generatie met nieuwe ideeën voor een evolutionair, sportief carrosserieconcept. Het carrosserieconcept van de Porsche Panamera Sport Turismo is een vooruitblik op een mogelijke sportauto van Porsche van de toekomst: de overhang is kort, en de achterklep is groot, zowel sportief als functioneel. De conceptcar combineert de afmetingen van een premium voertuig met het comfort van het interieur van de luxe klasse. De richtingaanwijzers en zijlampen zijn geïntegreerd in de C-vormige lichtblokken die zijn gemonteerd in de grote luchtinlaten aan de voorzijde Samen met vierpunts LED-koplampen in een innovatief ontwerp definiëren ze het uiterlijk van de conceptcar. De gladde en strakke buitenkant wordt niet onderbroken door extra onderdelen. De carrosserie achteraan is volledig opnieuw vormgegeven, maar behoudt toch alle kenmerken van een Porsche. Achteraan het dak is er een adaptieve achterspoiler van carbon die zorgt voor een betere neerwaartse kracht. De nieuwe kleur Liquid Metal Blue geeft de conceptcar een oppervlak dat lijkt op vloeibaar metaal en de contouren en designlijnen nog duidelijker benadrukt.
2014 - Maserati Alfieri

Credits: Norbert Aepli, Switzerland
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
2014 - Maserati Alfieri
De in 2014 onthulde Alfieri conceptcar viert het honderdjarige bestaan van het merk, met een meesterwerk ter ere van één van de meest prominente broers van de oprichter van Maserati. De Alfieri maakt gebruik van ontwerpelementen van de Maserati A6 GCS/54, ontworpen door Pininfarina in 1954. Deze is gebaseerd op het chassis van de Maserati GranTurismo MC Stradale met een wielbasis die 24 cm korter is. Het diepe, holle rooster mist de normale chromen omlijsting aan de onderkant zodat het lijkt te zweven. Het glasoppervlak is schoon en de hoeken aan de achterkant zijn ingesneden: het idee is om niet veel metaal achter het stuur te hebben. Dit is een soort truc: de manier om met de volumes van de vormen te spelen ligt dicht bij het hart van de Italiaanse manier om over auto's te denken. Op de Italiaanse school is het altijd de bedoeling geweest om met vormen te spelen, om de auto's er lichter uit te laten zien dan ze werkelijk zijn.
2014 - Porsche Macan

Credits: Herranderssvensson
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
2014 - Porsche Macan
De Porsche Macan is een hoogwaardige vijfdeurs luxe cross-over SUV uit 2014. De Macan deelt zijn platform en wielbasis met de eerste generatie Audi Q5 (2008-2017). De voorkant is agressief met een hoge en lange motorkap, terwijl de koplampen doen denken aan de afgeronde en langgerekte vorm van Porsche sportauto's. Aan de zijkant geven de velgen met een diameter tot 21 inch en de smalle raamlijn de auto een grote dynamiek, samen met de zeer lange motorkap waarin ook de koplampen zijn verwerkt. Aan de achterkant is er een lichtbalk tussen de twee dunne achterlichten waarin het Porsche-logo is geïntegreerd, terwijl de steil aflopende achterruit en de extreem agressieve bumper de Macan een echt sportief gevoel geven.
2015 - Porsche Mission E - Taycan

Credits: Asmoth
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
2015 - Porsche Mission E - Taycan
De Porsche Mission E - Taycan is het eerste Cross Utility-voertuig van het merk. Vlakke voorkant, gespierde gebogen vleugels, en een daklijn die naar achteren helt, het ontwerp bevat het DNA van de iconische 911. De eerste echte elektrische auto van het merk, uitgerust met vierwielaandrijving en vierwielbesturing. De carrosserie bestaat uit elementen van aluminium, staal en kunststof, versterkt met carbonvezel. Carbon werd ook gekozen voor de velgen en ze hebben een standaarddiameter van 21 inch aan de voorkant en 22 inch aan de achterkant. Lithiumbatterijen worden onder de vloer van het voertuig geplaatst, tussen de voor- en achterkant, om het zwaartepunt te verlagen, gezien het gewicht. Er zijn geen achteruitkijkspiegels meer, ze zijn vervangen door camera's.
1994 - Bentley B3
2016 - Alfa Romeo Stelvio QV
De Stelvio Quadrifoglio werd geboren op het Giorgio-platform, ontworpen door Alfa Romeo samen met Fiat Chrysler en reeds gebruikt door de Giulia. Het werd licht aangepast en verhoogd met 22 cm ten opzichte van de sedan, als gevolg van een toename van de veerweg en grotere banden. Hij deelt ook de motoren met de Giulia en de meeste mechanica, inclusief de carbon aandrijfas. Stijl en design worden complementair aan factoren als aerodynamica, snelheid, vermogen en rijervaring. Denk aan de motorkap met structurele ventilatieopeningen voor de luchtstroom van binnen naar buiten in het motorcompartiment tot de luchtinlaten aan de zijkant om de intercoolers te laten afkoelen. Ook is er de sportieve miniskirt en de krachtige wielkasten, allemaal in carrosseriekleur, naast de vier uitlaten en de "afgekapte staart", een Alfa Romeo klassieker.
2017 - Range Rover Velar

Credits: Vauxford
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
2017 - Range Rover Velar
De Range Rover Velar is een cross-over-SUV geproduceerd door Jaguar, die een nieuwe ontwerptaal inluidt voor Land Rover en wordt beïnvloed door de vorige ontwerptaal van Land Rover die begon met de Evoque en onlangs werd toegepast in de Range Rover Sport. De nieuwe ontwerptaal heeft soepelere lijnen op de carrosserie, en benadrukt sportiviteit en on-road capaciteiten. De Velar is een SUV met veel elegantie en persoonlijkheid en is gestroomlijnd en modern, met talloze karakteristieke elementen. Zo is er het taps toelopende achterste deel, de portiergrepen die gelijk lopen met de carrosserie (als dat nodig is), de dunne volledig LED-lampen (zowel vooraan als achteraan) en de 22 inch wielen.
2019 - Alfa Romeo Tonale

Credits: Alexander Migl
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
2019 - Alfa Romeo Tonale
Achter de stijl van de Alfa Romeo Tonale zit een nogal uitgesproken gedachte, die sterk steunt op het DNA van het merk en op een aantal van de belangrijkste modellen uit zijn geschiedenis. De taillelijn is een exacte verwijzing naar de Giulia GT uit de jaren zestig. In feite noemden ze het "GT Line", omdat de vorm ervan nauwkeurig die van de klassieke coupé weerspiegelt, die een beetje gebogen is aan de uiteinden. De structuur met drie koplampen is gedefinieerd als "3+3" en roept direct de Alfa SZ op, de coupé die Zagato eind jaren 80 heeft ontworpen. De achterruit waarvan het onderste deel een V vormt, is een direct eerbetoon aan de 2007 Alfa Romeo 8C Competizione, die op zijn beurt werd geïnspireerd door de prachtige 1938 8C 2900 B van Touring.
2020 - Maserati MC20

Credits: Jengtingchen
Licence: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
2020 - Maserati MC20
De Maserati MC20 is een tweezitter sportwagen met middenmotor, geproduceerd door de Italiaanse autofabrikant in 2020, en een mix van elegantie en sportieve trots. Innovatief van aard is elk ontwerpdetail functioneel: de vlinderdeuren bijvoorbeeld zijn niet alleen verbluffend mooi, maar verbeteren ook de ergonomie van de auto en zorgen voor een optimale toegang in en uit de cabine. De nieuwe supersportwagen vertegenwoordigt de pure vorm van snelheid in de ware Maserati-stijl. Het is een werk van sculpturale engineering dat alvast een blik werpt over de richting van de esthetische toekomst van het merk. In feite leidde de focus op prestaties tot de conceptie van een auto met een uitgesproken persoonlijkheid, verfijnde aerodynamica en onmiskenbare lijnen die hem uniek maken. 
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Volgende uitdaging

Het eerste project van deze nieuwe richting van Coggiola is het onderzoek en de ontwikkeling van het ontwerp, de technologie en de geïntegreerde systemen van de ETIOCA-taxi. Deze futuristische volledig elektrische auto maakt deel uit van “Anna”, een innovatief platform gebaseerd op een modulaire architectuur die verschillende voertuigconfiguraties mogelijk maakt. De eerste focus van het platform zijn taxi's, omdat de taxi industrie een groot aantal gebruikers en een grote hoeveelheid voertuigen combineert, wat een snelle integratie met het ecosysteem garandeert. In de nabije toekomst zal het Anna-platform zorgen voor een nieuwe generatie servicevoertuigen, zoals taxi’s, koerierbusjes, schoolshuttles, reddingsvoertuigen, brandweerwagens, politie- en defensievoertuigen. De ETIOCA-taxi is een comfortabel voertuig, eenvoudig in te stappen en vrij van architectonische barrières. Deze biedt plaats aan 7 personen, plus één voor gehandicapte passagiers die zonder hulp aan boord kunnen raken, dankzij een automatisch hefplatform. De geïsoleerde bestuurderscabine is volledig uitgerust en garandeert veiligheid en beveiliging. Dynamische reclamepanelen met LED-technologie bevinden zich aan de zijkanten en bovenop het voertuig. Een minibar met snacks en drankjes en ook een kleine winkelservice kunnen worden inbegrepen om de reiservaring van de passagiers te verbeteren.

nl_NL_formal